Łyk na zdrowie

Szklaneczka smacznego likieru towarzyszy nam przy wielu okazjach dla każdego gospodarza domu największą przyjemnością może być nie lada zadziwienie gości nie banalnym specjałem. Niepowtarzalny efekt uda się osiągnąć serwując własnej produkcji, domowy likier. Indywidualny, wyszukany smak takiej szlachetnej, domowej marki jest z pewnością bardzie doceniany niż wyrafinowany trunek z najwyższej sklepowej półki.

Szklaneczki dobrego likieru nie powinien zabronić nikt, a nawet lekarz. Ze względu na naukowo udowodnione pozytywne działanie na organizm ludzki to właśnie te produkowane na bazie domowych tradycyjnych receptur przezywają prawdziwy renesans.

                Komu z nas w młodości nie przydarzyło się po kryjomu, w tajemnicy skosztować klasycznych likierów obecnych w domowych barkach. Klasyczne likiery z żółtek lub wiśni kusiły nie tylko smakiem owocu zakazanego, ale i słodyczą i aromatem. Tradycja produkcji napojów alkoholowych świętuje wkroczenie w trzecie milenium. Jednak historia przyrządzania likierów jest znacznie krótsza. Źródło swe czerpie z XIII wiecznej włoskiej medycyny. Mnisi oraz ówcześni lekarze podawali chorym specjały na bazie alkoholu i chcą osłodzić gorzki smak nie tylko choroby ale i ziołowego leku dodawali do mikstur owoce. Metoda ta szybko rozpowszechniła się, a dzięki licznym metamorfozom powstał włoski, smakowy „liquore”. Sztukę przyrządzania likierów opanowali Francuzi doprowadzając ją do perfekcji. Likiery zawładnęły światem, a pospólstwo delektowało się każdym ich łykiem, głęboko wierząc w ich magiczna moc. Dziś również jest doceniany przez wielu smakoszy oraz amatorów. Wykorzystywano jest jako baza do deserów czy aperitif, w szczególności zyskuje gdy wzbogacony został o wino musujące. Może stać się zwieńczeniem uroczystego przyjęcia, osłoda romantycznego wieczoru czy przyjemnością po ciężkim dniu.

                Do przygotowania likieru potrzebny jest przede wszystkim alkohol – w rozmaitej postaci. Nie jest on jedynie składnikiem uzupełniającym o wystrzałową dawkę procentową, ale konserwująca na lata. Trwałość oraz dojrzewanie trunku jest ściśle uzależnione od rodzaju dodanego alkoholu. Oprócz alkoholu wykorzystuje się inne ważne składniki o jak najlepszej jakości. Woda powinna być jak najbardziej miękka, a cukier, który również działa jako konserwant oraz zagęszczacz – możliwie najbardziej czysty. To on nadaje uszlachetnia aromat owoców. Pierwsze skrzypce jednak grają owoce i zioła. To one kształtują cały charakter przyrządzanej nalewki. Do domowej produkcji nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno te działkowe i ogrodowe, jak i te dziko rosnące. Przyrządzanie likieru w dużej mierze uzależnione jest od okresu, w którym dane owoce maja swój sezon dojrzewania. Również z soków owocowych można przygotować likiery. Jedyną wadą likierów jest to, że aby w pełni nabrały pożądanego aromatu musza długo dojrzewać – im starsze tym lepsze.

I oczywiście szybko się kończą.

                Przyrządzanie likierów wymaga przestrzegania określonych proporcji oraz kolejności wykonywania prac. Pomysłowość oraz żyłka do eksperymentów jest dodatkowym atutem. Jeśli jednak jesteśmy zbyt niecierpliwi i obawiamy się czy z mikstury nie wyjdzie istna mieszanka wybuchowa, to nie bawmy się w małego chemika. Wybierzmy się do miejsca, gdzie zaserwują nam drink będący uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. W szczególności kluby i imprezy ma na każdym nie tylko rogu. Bogaty jest w nie bowiem od piwnicy, aż po samo poddasze każdej kamienicy, zwłaszcza na rynku. Zatem szklanki w dłoń i zdrowie!

********* ************* *************

REKLAMA: pościel dla dzieci Kraków – Senna-sowka.pl