Mąka kokosowa bez tajemnic

Najbardziej znane mąki, to mąka pszenna i żytnia. Lecz warto wypróbować w sztuce kulinarnej inny rodzaj mąki, jaką jest mąka kokosowa. Bardzo wartościowa i przyswajalna dla osób, które nie mogą spożywać innych rodzajów mąki. Jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z otyłością, gdyż posiada białko i dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm.

Poza tym mąka kokosowa posiada niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, ani glutenu. Jest bardzo dobra dla diabetyków, gdyż tylko w minimalnym stopniu wpływa na zmianę poziomu cukru w organizmie. Obok mąki w ofertach sklepowych znajduje się również cukier kokosowy, który jest bardzo zdrowy.

Produkty te mogą być szeroko wykorzystywane w kuchni do przyrządzania potraw. Wielkim plusem jest to, że można ją również spożywać na surowo np. dosypując do płatków śniadaniowych. Wzbogacanie diety błonnikiem i kokosem będzie miało pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazują, że ludzie spożywający zwiększoną ilość błonnika rzadziej chorują na serce i mają mniejsze kłopoty z krążeniem.

Wciąż niewielkie spożycie mąki kokosowej wiąże się z tym, że ludzie nie znają jej właściwości. Jak i to, że nie można jej łączyć ze wszystkimi innymi produktami. Przykładem może być pieczenie chleba. Taka – http://oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa/ – mąka kokosowa nie zawiera glutenu i dlatego wykorzystana do pieczenia chleba spowoduje, że chleb nie wyrośnie. Stosując ją w kuchni trzeba pamiętać, iż z racji dużej ilości błonnika potrzebuje dużo płynów do produkcji potraw. Chcąc często korzystać z dobrodziejstw płynących z mąki kokosowej należy mieszać ją z innym rodzajem mąki przygotowując potrawy.